Hevonen tarvitsee myös lepoa

15.11.2022

Hevonen tarvitsee lepoa ja hyötyy puhdistuskuurista.

Detox- eli puhdistuskuuri on suosittu termi, kun kyse on ihmisistä ja nykyään myös hevosista. Uusi alku keholle voi olla suurikin apu. Mutta mitä "detoksiinien poisto" tarkalleen ottaen tarkoittaa? Onko se kirjaimellisesti vain detoksifikaatiota eli puhdistautumista vai tarvitaanko muutakin? Vastaus on kyllä, lepo on loppujen lopuksi yhtä tärkeää.

Detox/puhdistuskuurin antaminen tarkoittaa kuona-aineiden/toksiinien poistamisen tehostamista kehosta. Maksan ja munuaisten puhdistus on tapa tukea hevosen luonnollista kuona-aineiden poistoprosesseja. Detoxkuuri puhdistaa elimet, joita tarvitaan tässä prosessissa sekä stimuloi niiden toimintaa. Kuurin aikana pääasiassa kuitupitoisen rehun syöttäminen tukee tervettä suolistoflooraa ja tekee detoxkuurista vieläkin hyödyllisemmän.

Treenaamisen vastapainoksi tarvitaan lepoa.

Hevonen (kuten kuka tahansa urheilija) tarvitsee lepoa palautuakseen sekä fyysisesti että henkisesti. Tämä on loogista – jatkuvassa jännityksessä ja rasituksessa eläminen on epäterveellistä. Hevosen harjoitusohjelmaan tulee aina sisältyä lepo. Keho tarvitsee lepoa voidakseen purkaa jännitystä, tämä on avainasemassa kaikissa urheilulajeissa ja kaikilla tasoilla. Fysiologinen toipuminen kestää vähintään kolme päivää. Hevoset ovat urheilijoita ja pysyäkseen kunnossa ja terveinä läpi elämän, työskentelyn ja rentoutumisen välillä on oltava tasapaino. Lepo on siis olennainen ja tärkeä osa treeniohjelmaa. Satunnainen pidempi tauko antaa hevoselle mahdollisuuden palautua täydellisesti ollakseen myöhemmin taas huippuvireessä.

Milloin puhdistuskuuri kannattaa antaa?

Lepoajan vaikutusta voi tehostaa puhdistuskuurilla. Detox/puhdistuskuuri kannattaa antaa esim. seuraavina aikoina:

 • vuodenaikojen vaihtuessa
 • kilpailukauden jälkeen
 • jos hevosen ruokinta muuttuu
 • jos hevosellasi on himmeä karvapeite tai ongelmia karvanvaihdon kanssa
 • sairastelun/infektion jälkeen
 • antibioottikuurin jälkeen

Palautumisjakson kolme ohjetta

 1. Anna hevosellesi ylimääräistä kuitua sekä pre- ja probiootteja
 2. Tue maksan ja munuaisten toimintaa
 3. Anna hevosesi liikkua niin paljon kuin mahdollista (tarhailua, maastoilua…)

Täydellinen palautumisjakso kestää vähintään 6 viikkoa.

Anna hevosellesi lisäkuitua

Hyvä palautumisjakso alkaa ylimääräisillä kuiduilla. Vaihda hevosesi ruokinta palautumisjakson ajaksi heinää ja vain kuitupitoista täysrehua sisältävään ruokavalioon, esim. Cavalor Fiberforce tai Fiberforce Gastro. Pidä tämä ruokinta kuuden viikon ajan. Se pitää energian alhaisena, antaa ylimääräistä rasvaa ja kuitua sekä pitää sokerit ja tärkkelyksen mahdollisimman alhaisina. Pääosin kuitupitoiseen ruokavalioon siirtyminen antaa myös suolistolle aikaa levätä ja palautua. Voit tukea ruoansulatusta lisäämällä pre- ja probiootteja (Cavalor Vitaflora). Prebiootit ja probiootit palauttavat suolistoflooran terveelliseen tasapainoon, jotta suolisto toimii hyvin.

Tue maksan ja munuaisten toimintaa

Maksa on kehon sisäinen myrkkyjen poistoelin ja se vastaa erilaisten ravintoaineiden, kuona-aineiden ja haitallisten aineiden käsittelystä. Munuaiset yhdessä maksan kanssa varmistavat tehokkaan kuona-aineiden poistumisen. Vaikka maksalla ja munuaisilla on ratkaiseva rooli hevosten terveyden kannalta, unohdamme usein tukea näitä elimiä.

On tärkeää edesauttaa maksan ja munuaisten toimintaa silloin tällöin, jotta ne toimisivat optimaalisesti. Koska detox-jakson aikana puhdistetaan näitä elimiä, on tärkeää olla silloin antamatta hevoselle mitään (tarpeettomia) lisäravinteita tai lääkkeitä. Cavalor Hepato Liq’in yrttiuutteilla on puhdistavia ja hyödyllisiä vaikutuksia maksaan ja munuaisiin.

Anna hevosesi liikkua detox-jakson aikana

Hevosten pitää saada liikkua. Siksi on tärkeää pitää hevosesi liikkeessä detox-jakson aikana, mutta ei mitään liian rasittavaa. Päivittäinen laiduntaminen/tarhaus tekee hyvää jokaiselle hevoselle. Yksi hevonen saattaa tuntea olevansa rentoutunut, kun saa tehdä kevyttä perustyöskentelyä päivittäin. Toinen rentoutuu enemmän maastossa. Ainakin viikko-pari ilman kilpailuja ja kuljetuksia tekee hyvää. Palautumisjakson loppua kohden voi taas pikkuhiljaa palata takaisin normaaliin treeniohjelmaan.

Anna hevoselle lepokausi ja lisätukea puhdistuskuurin avulla. Sen jälkeen hevonen on pian takaisin kunnossa ja valmis palaamaan töihin ja antamaan parhaansa. Hyvä terveys alkaa sisältä.

Palautumisjakso Cavalor-tuotteiden avulla

Rajoittamaton raikkaan veden saanti ja riittävä karkearehu ovat aina tärkeimpiä. Tämä koskee myös palautumisjaksoja. Lisää noin kuuden viikon detox-jakson aikana kolme Cavalor-tuotetta:

 • Cavalor Fiberforce tai Fiberforce Gastro: extra kuituja;
 • Cavalor Vitaflora: parantaa ja tukee suolistoflooraa;
 • Cavalor Hepato Liq: tukee maksan ja munuaisten toimintaa

Vaihda hevosen täysrehu Cavalor FiberForce’en/Fiber Force Gastro’on 6 viikon ajaksi. Lisäksi anna hevosellesi 30 g Cavalor Vitafloraa vähintään 10 päivän ajan (hyvä syöttää pidempäänkin) sekä Hepato Liq -kuuri 10ml/pvä kunnes pullo (250ml) on tyhjä.

30.11.2023Talviaika
09.10.2023Pre- ja probiootit
12.09.2023Uusi tuote Cavalor Arti Repair
23.11.2022Cavalor Finland liike/varasto suljettu poikkeuksellisesti perjantaina 25.11.!!
15.11.2022Hevonen tarvitsee myös lepoa
14.10.2022HIHS 19.10. - 23.10.2022
09.09.2022Cavalor Derma Wash ja Derma Spray
12.07.2022Elektrolyytit - hypetys vai välttämättömyys?
27.10.2021Cavalor Peak Performance