Elektrolyytit - hypetys vai välttämättömyys?

12.07.2022

Kesällä on taas aika kerrata elektrolyyttien merkitystä. Jotkut ratsastajat antavat niitä hevosilleen päivittäin, toiset taas vain äärimmäisessä kuumuudessa tai rankan kilpailun aikana.

Mutta milloin hevoset tarvitsevat ylimääräisiä elektrolyyttejä ja miksi?

Hevoset hikoilevat hallitakseen ruumiinlämpöään. Hevosen keho säätelee lämpötilaa luovuttamalla lämpöä hien kautta, mutta tällä prosessilla on myös haittapuolensa. Runsaan nestemäärän lisäksi elimistö menettää myös suuren määräni elektrolyyttejä. Nämä nesteet ja elektrolyytit on täydennettävä hikoilun jälkeen, jotta vältetään kuivuminen ja varmistetaan, että kaikki biokemialliset prosessit hevosen kehossa toimivat edelleen kunnolla.

Nesteen kuljetuksen liikkeellepaneva voima.

Elektrolyytit ovat mineraaleja, jotka välittävät sähköimpulsseja kehon läpi. Niillä on kyky sitoutua muiden ionien kanssa muodostaen suolakiteitä. Elektrolyytit ovat erityisen tärkeitä nesteen säätelylle, elimistön pH-tasapainon ylläpitämiselle, ja niitä voidaan pitää koko kehon läpi kulkevan veden liikkeellepanevana voimana. Lisäksi niillä on suuri vaikutus lihasten ja hermojen toimintaan. Tärkeimmät elektrolyytit ovat natrium, kalium ja kloridi.

Elektrolyytit ovat erityisen tärkeitä nestetasapainon säätelylle.

Veden merkitys.

Elektrolyyteillä on tärkeä rooli nestetasapainon säätelyssä. Ne auttavat estämään kuivumista, mutta luonnollisesti vesi on ratkaisevan tärkeä tässä prosessissa. Kun annamme elektrolyyttejä, on tärkeää, että hevosella on runsaasti raikasta juomavettä saatavilla. 500 kg painava hevonen juo noin 25-30 litraa vettä päivässä. Korkeissa lämpötiloissa, raskaassa työssä tai imettävillä tammoilla tarve on huomattavasti suurempi. Kun hevonen on vieraassa ympäristössä, kuten kilpailussa, ne voivat joskus kieltäytyä juomasta. Jotta hevonen joisi tarpeeksi kuljetuksen tai kilpailun aikana, sen juomaveteen voi lisätä maistuvaa makua muutama päivä etukäteen. Tämä saattaa auttaa hevosta juomaan paremmin, kun lisäät samaa makua vieraassa paikassa. Hevosen saamien nesteiden määrän kontrolloimiseksi on suositeltavaa tarjota vettä vain ämpärissä. Tällä tavalla voit helposti laskea, kuinka paljon se on juonut yhden päivän aikana. Kun hevoset menettävät paljon nesteitä ja elektrolyyttejä, juomisreaktio voi häiriintyä ja hevonen saattaa kieltäytyä juomasta. Pieni määrä suolaa hevosen kielellä voi saada sen aloittamaan juomisen.

Kehon oma järjestelmä

Elektrolyytit poistuvat kehosta ei ainoastaan hien, vaan myös virtsan ja ulosteiden kautta. Lepotilassa hevosen elektrolyyttien määrä liittyy läheisesti kehosta virtsan kautta poistuvien elektrolyyttien määrään. Mitä enemmän elektrolyyttejä imeytyy heinän, rehun tai lisäravinteiden kautta, sitä enemmän elektrolyyttejä kulkee virtsan kautta. Kun hevonen kuitenkin alkaa hikoilla, enemmän elektrolyyttejä poistuu kehosta hien mukana ja virtsan elektrolyyttimäärä laskee. Tällä tavalla hevonen voi ylläpitää elektrolyyttitasapainoaan. Elektrolyyttitasapainon ylläpitämiseksi on tärkeää varmistaa, että elimistöön imeytyvien elektrolyyttien määrä on verrannollinen kehosta hien ja virtsan mukana poistuvien elektrolyyttien määrään. Jos imeytyvien elektrolyyttien määrä on pienempi kuin hien ja virtsan kautta erittyvä määrä, munuaiset kompensoivat tämän puutteen elektrolyyttiä säästävän mekanismin ansiosta. Tässä tapauksessa kestää kahdesta kolmeen päivää, ennen kuin elektrolyyttivarastot täyttyvät. Urheiluhevosille, jotka hikoilevat paljon, tämä kehon järjestelmä ei ole riittävän tehokas.

Elektrolyyttien antaminen hikoilun jälkeen

Yllä mainittu mekanismi ei vain selitä, miksi usein hikoileville hevosille pitäisi antaa lisää elektrolyyttejä; se myös selventää, miksi elektrolyytin antamisen ajoitus on niin tärkeä. Jos annamme elektrolyyttejä rehun kanssa aamulla ilman, että hevonen työskentelee heti sen jälkeen, elektrolyyttien imeytyminen ja elektrolyyttien erittyminen virtsaan lisääntyy. Syynä tähän on se, että hevonen ei pysty varastoimaan elektrolyyttejä. Hevosen keho koostuu miljardeista soluista: elektrolyytit ovat näitä soluja ympäröivissä nesteissä, näiden solujen sisällä ja veressä. Hevosen kehossa ei ole kudoksia tai elimiä, jotka voivat varastoida suuria määriä elektrolyyttejä. Elektrolyytit, joita ei käytetä heti loppuun, erittyvät. Siksi on erittäin tärkeää antaa elektrolyyttejä juuri ennen hikoilua ja erityisesti heti hikoilun jälkeen. Näin imeytyneet elektrolyytit voivat kompensoida välittömästi hikoilun aiheuttamat puutteet.

Valkoinen tai vaahtoava hiki.

Usein ajatellaan, että hien väri kertoo, kuinka paljon elektrolyyttejä häviää hien mukana, mutta tämä ei ole täysin totta. Hien väriin vaikuttaa osittain tietty proteiini (Latherin).  l Latherin-proteiini on vastuussa hien pintajännityksen alentamisesta, jolloin se kulkee helpommin hevosen karvapeitteen läpi. Vaahdon avulla hiki pääsee kulkeutumaan helpommin ja lämmönsäätelyprosessi tehostuu. Siksi ei ole syytä paniikkiin, kun hevosen hiki muuttuu valkoiseksi ja vaahtoavaksi, sillä tämä on yksinkertaisesti tapa siirtää kehossa syntyvää lämpöä tehokkaammin.

Kuljetus

Harjoittelun lisäksi hevoset menettävät huomattavan määrän elektrolyyttejä kuljetuksen aikana. 24 tunnin matkalla hevonen voi menettää nesteenä noin 5 % painostaan. Siksi on erittäin tärkeää, että hevoset saavat runsaasti nestettä ja elektrolyyttejä ennen kuljetusta, sen aikana ja sen jälkeen.

Pelkkä suola ei riitä

Jos haluamme täydentää kaikki hien mukana menetetyt elektrolyytit palautumisen nopeuttamiseksi, on suositeltavaa tarjota täydellinen elektrolyyttiseos. Tavallinen suola sisältää vain natriumia ja kloridia, eikä se voi korvata menetettyä kaliumia. Kaikki elektrolyytit vaikuttavat toisiinsa; ja siksi tietyn elektrolyytin antaminen vaikuttaa myös muiden elektrolyyttien imeytymiseen. Siksi elektrolyytit tulee antaa hevoselle oikeassa tasapainossa. Tämän lisäksi fruktoosin lisääminen elektrolyyttiseoksiin auttaa elektrolyyttien kulkeutumista eri kalvojen läpi. Elektrolyyttiseokset sisältävät myös muita ainesosia, jotka tukevat palautumisprosessia. Kun valitset elektrolyyttiseosta, tarkista, mitä kantaja-ainetta siinä käytetään, ja ota selvää, toimiiko tämä kantaja-aine lisäravinteessa. Esimerkiksi fruktoosi on toiminnallinen kantaja-aine, kun taas vehnän mannasuurimolla tai sinimailasella ei ole ravitsemuksellista tehtävää elektrolyyttien suhteen.

Elektrolyyttejä tarvitaan ympäri vuoden

Vaikka elektrolyyttejä annetaan enimmäkseen kesällä, niiden lisääminen päivittäin ei ole tarpeellista. Elektrolyyttien lisäämisestä on hyötyä vain kun hevonen hikoilee esim. kuljetuksen, harjoituksen, kilpailujen tai muiden tilanteen takia. Elektrolyyttien antaminen hikoillessa on tärkeää ulkolämpötilasta tai vuodenajasta riippumatta!

 

16.08.2024Cavalor Derma Wash uusi koostumus
05.07.2024Hikoilun tärkeydestä
30.11.2023Talviaika
09.10.2023Pre- ja probiootit
12.09.2023Uusi tuote Cavalor Arti Repair
23.11.2022Cavalor Finland liike/varasto suljettu poikkeuksellisesti perjantaina 25.11.!!
15.11.2022Hevonen tarvitsee myös lepoa
14.10.2022HIHS 19.10. - 23.10.2022
09.09.2022Cavalor Derma Wash ja Derma Spray
12.07.2022Elektrolyytit - hypetys vai välttämättömyys?

Siirry arkistoon »