Pre- ja probiootit

09.10.2023

Hevosen karvapeite on kuin terveyden peili.

Iho on jatkuvassa yhteydessä kaikkien kehon järjestelmien kanssa. Sisäiset ongelmat heijastuvat ulospäin. Vaikka shampoot ja hoitotuotteet voivat auttaa hoitamaan karvaa ja ihoa, todellinen hehku tulee sisältä. Tästä voit lukea lisää siitä, miksi todellinen terveys tulee sisältä, ravinnon merkityksestä ja siitä kuinka pitää hevosen iho terveenä.

Seuraavat neljä osatekijää vaikuttavat hevosen terveyteen sekä saavat karvapeitteen kiiltämään:

1. Terve suolistofloora
2. Hyvä ravinto
3. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi
4. Karvapeitteen hoito

Iho: kehon suurin elin
Iho on hevosen suurin elin ja se suojaa. Iho koostuu vedestä, proteiineista, rasvoista ja mineraaleista. Iho koostuu kahdesta kerroksesta: stratum corneum (sarveissolukerros) ja corium (verinahka). pH määräytyy ihon ylimmän kerroksen mukaan. Hevosen iholla on tärkeä rooli sen luonnollisessa vastustuskyvyssä. Se suojaa kuumalta ja kylmältä sekä bakteereilta ja muilta haitallisilta hyökkääjiltä.

Ihmisen ihon pH on 4,0–5,5. Hevosen ihon pH on 7,0–7,4. On tärkeää käyttää tuotteita, joissa on hevosen iholle neutraali pH infektioiden välttämiseksi. Matalan pH:n tuotteet, kuten ihmisille tehdyt shampoot, ovat hydrofiilisiä. Ne houkuttelevat kosteutta ja kuivattavat hevosen ihoa, jolloin se kuivuu ja hilseilee. Tuotteet, joiden pH on korkea, ovat hydrofobisia; ne vaikuttavat luonnolliseen talikerrokseen ja häiritsevät ihon mikroflooraa.

Luonnollinen mikrobiomi
Kuten ihmisen iho, myös hevosen iho ei ole steriili. Se on mikro-organismien, kuten bakteerien, virusten ja sienien kasvualusta. Niillä on tärkeä tehtävä yhdessä ihon suojakerroksen kanssa: ne torjuvat ei-toivotut aineet. Joten ne auttavat suojaamaan ihoa luonnollisesti ja siten myös muuta kehoa. Ne myös estävät entisestään patogeenien, jotka tunnetaan myös nimellä huonot bakteerit, kolonisaatiota. Mikrobiomi on tärkeä tekijä haavan paranemisessa. Jos mikrobiomi joutuu epätasapainoon, se lisää ihosairauksien ja infektioiden riskiä. Syynä voi olla esimerkiksi sopimaton shampoo, desinfiointiaine tai liiallinen antibioottien käyttö.

Ravinto: avainkumppani
Tasapainoinen ruokinta vaikuttaa hevosen ihon terveyteen enemmän kuin kuin voisi kuvitella. Puutokset voivat johtaa huonoon ihon ja karvan laatuun, sillä iho ja karva tarvitsevat rakennusmateriaaleja kasvaakseen ja uudistuakseen. Ruokavalion muutokset voivat aiheuttaa ihoreaktioita.

Tasapainoinen ruokinta tarkoittaa:

  • Vähintään 1,25 % kehonpainosta karkearehua päivittäin 
  • Lisänä täysrehua, mikälis tarvitaan lisää energiaa
  • Jos täysrehua ei anneta, tarvitaan lisäksi kivennäis-vitamiinivalmiste
  • Hevosen tulisi saada heinää säännöllisesti annosteltuna useampia kertoja päivässä.

Hevoset eivät saa tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja pelkästä heinästä. Niiden on saatava ne lisäravinteiden tai täysrehun kautta. Niillä on suuri vaikutus hevosen ihoon ja karvaan sekä yleiseen terveyteen. Vitamiini- ja mineraalipuutokset johtavat lähes aina terveysongelmiin.

Suolistoflooran häiriöt
Suolistoflooran häiriöt voivat saada karvapeitteen himmeäksi. Suolen mikrofloora on vuorovaikutuksessa monien kehon järjestelmien kanssa. Yksi niistä on immuunijärjestelmä, monimutkainen järjestelmä, joka varmistaa, että hevonen on (ja pysyy) hyvässä kunnossa. Ilman tervettä mikroflooraa on käytännössä mahdotonta pitää hevonen terveenä ja ulospäin kiiltävänä. Karkearehu on tässäkin avainasemassa hevosen kuluttaman kuidun ansiosta. Pre- ja probiootit voivat vaikuttaa positiivisesti hevosen (kuten ihmisenkin) mikroflooraan.

Psyykkinen hyvinvointi
Jatkuva matkustaminen, kontaktit tuntemattomien hevosten kanssa, vaihtuvatn erilaiset ympäristöt;. kaikki nämä vaikuttavat hevosen psyykkeeseen. Tietty määrä stressiä ei ole haitallista hevoselle; itse asiassa pieni määrä stressiä on välttämätöntä hyvälle suorituskyvylle. Mutta henkinen tasapaino on yksi tärkeimmistä hevosen terveyttä ylläpitävistä tekijöistä. Vältä siis altistamasta hevosta stressaaville tilanteille turhaan. Varmista riittävä kontakti muiden hevosten kanssa ja varmista, että se saa riittävästi liikuntaa.

Terve suolistofloora, tasapainoinen ruokinta ja riittävä liikunta ovat terveen hevosen kolme peruspilaria. Ja terve hevonen säteilee ja kiiltää myös ulospäin!

30.11.2023Talviaika
09.10.2023Pre- ja probiootit
12.09.2023Uusi tuote Cavalor Arti Repair
23.11.2022Cavalor Finland liike/varasto suljettu poikkeuksellisesti perjantaina 25.11.!!
15.11.2022Hevonen tarvitsee myös lepoa
14.10.2022HIHS 19.10. - 23.10.2022
09.09.2022Cavalor Derma Wash ja Derma Spray
12.07.2022Elektrolyytit - hypetys vai välttämättömyys?
27.10.2021Cavalor Peak Performance